top of page

Prednosti Korištenja S4yourB OCR Tehnologije u Računovodstvu

Optičko prepoznavanje znakova (OCR) tehnologija donosi revoluciju u računovodstvene procese, naročito u skeniranju ulaznih računa, prepoznavanju polja i automatskom knjiženju u financijama. Razvoj umjetne inteligencije dodatno poboljšava ove procese, čineći ih bržima, preciznijima i efikasnijima. U ovom blogu istražit ćemo kako OCR tehnologija i umjetna inteligencija zajedno donose brojne prednosti u modernom računovodstvu.


S4yourB intenzivno razvija rješenje koje koristeći OCR i AI integrira sa računovodstvenim programima raznih programskih kuće.

Osim integracije u naše vlastito rješenje, krenuli smo i sa Synesis-om koji je često rješenje za knjigovodstvene servise.


Funkcionalnosti našeg rješenja:

-skeniranje više dokumenata odjednom ( ulaznih, izlaznih )

-kreiranje .csv datoteke prilagođene vašem računovodstvenom programu

-backup skeniranih dokumenata zajedno sa .csv datotekom da se može uvijek pregledati

-mjesečna pretplata ovisno o broju skeniranih dokumenta ( 0-100,100-250, 250-500,.. )

-korištenje zajedničke baze u cloud-u ulaznih dokumenata, što omogućava da kada dobijete novog dobavljača možda je njegov dokument već u bazi i spreman za korištenje

-nema dodatnog ulaganja u opremu ( ako već posjedujete skener )


PREDNOSTI

1. Smanjenje Ručnog Unosa Podataka


Jedna od najvećih prednosti OCR tehnologije je eliminacija potrebe za ručnim unosom podataka. Tradicionalno, računovodstveni timovi su trošili sate unoseći podatke iz fizičkih dokumenata u digitalne formate. OCR tehnologija automatski prepoznaje i pretvara tiskani tekst sa skeniranih dokumenata u digitalni format. Time se značajno smanjuje vrijeme potrebno za unos podataka, a računovodstveni timovi mogu se fokusirati na složenije zadatke.


2. Povećana Preciznost


Ručni unos podataka je podložan greškama, što može dovesti do ozbiljnih financijskih i administrativnih problema. OCR tehnologija, potpomognuta umjetnom inteligencijom, osigurava visoku točnost prepoznavanja znakova i polja na dokumentima. AI modeli se obučavaju na velikim skupovima podataka kako bi postali sposobni prepoznati različite formate računa i faktura, smanjujući mogućnost grešaka.


3. Brža Obrada Dokumenata


Uz pomoć OCR tehnologije, vrijeme obrade dokumenata drastično se smanjuje. Umjesto da svaki račun pregledava i unosi pojedinačno, OCR omogućuje brzo skeniranje i digitalizaciju velikog broja dokumenata odjednom. Ovo je posebno korisno za velike organizacije koje obrađuju stotine ili tisuće računa mjesečno.


4. Automatsko Prepoznavanje Polja


Umjetna inteligencija omogućuje OCR tehnologiji da prepozna i klasificira različita polja unutar dokumenata, poput datuma, iznosa, broja računa i drugih ključnih informacija. Ovi podaci se automatski izvlače i organiziraju, što dodatno ubrzava proces knjiženja. AI modeli se kontinuirano poboljšavaju kroz strojno učenje, postajući sve precizniji u prepoznavanju različitih tipova dokumenata.


5. Automatsko Knjiženje u Financijske Sustave


Nakon prepoznavanja i ekstrakcije podataka, OCR tehnologija može automatski integrirati ove informacije u financijske i računovodstvene sustave. Ovaj automatizirani proces knjiženja smanjuje potrebu za ručnim intervencijama i osigurava da su svi podaci točno uneseni i ažurirani u realnom vremenu. Ova razina automatizacije donosi značajnu uštedu vremena i resursa.


6. Poboljšana Pristupačnost i Arhiviranje


Digitalizacija dokumenata putem OCR tehnologije omogućuje jednostavnije pretraživanje i pristup dokumentima. Umjesto pretraživanja fizičkih arhiva, zaposlenici mogu brzo pronaći potrebne informacije koristeći digitalne pretraživače. Također, digitalna arhiva smanjuje potrebu za fizičkim prostorom za pohranu i omogućuje lakšu zaštitu i sigurnost podataka.


7. Povećana Produktivnost i Učinkovitost


Kombinacija OCR tehnologije i umjetne inteligencije oslobađa zaposlenike rutinskih zadataka, omogućujući im da se fokusiraju na analizu podataka, strateško planiranje i druge visoko vrijedne aktivnosti. To povećava ukupnu produktivnost tima i poboljšava učinkovitost poslovanja.


Zaključak


Implementacija OCR tehnologije u računovodstvene procese donosi brojne prednosti, od smanjenja ručnog unosa podataka i povećane preciznosti, do brže obrade dokumenata i automatskog knjiženja. Umjetna inteligencija dodatno poboljšava ove procese, omogućujući inteligentno prepoznavanje i klasifikaciju informacija. Kombinacija OCR tehnologije i AI rezultira značajnom uštedom vremena i resursa, povećanom produktivnošću i učinkovitošću, te poboljšanom pristupačnošću i sigurnosti podataka.

Moderno računovodstvo ne može si priuštiti zanemarivanje ovih tehnologija, koje postaju ključni alat za konkurentnost i uspjeh na tržištu.

1 view0 comments

Comments

Rated 0 out of 5 stars.
No ratings yet

Add a rating
bottom of page